29 Nisan 2013 Pazartesi

Kadın Peygamber var mıdır? Yoksa, neden yoktur?

Hadis kaynaklı bazı rivayetlere göre Havvâ, Âsiye, Musa'nın annesi ve Meryem'in nebi yani peygamber olduğuna dair bilgiler olsa da, temelinde güçsüzdür. Nitekim Kuran'da Nahl süresinin 43. ayetindeki erkek vurgusu, kadın peygamberin olmadığını açıkça göstermektedir.
Biz senden evvel kendilerine vahyettiğimiz erkeklerden başka göndermedik. Eğer bilmiyorsanız, zikir ehline sorun. (Nahl - 43)
Niçin Kadın Peygamber yoktur?
Hz. Âdem'den,  Hz. Muhammed'e kadar her peygamber, görev süresi boyunca çetin şartlarla mücadele etmiş, Allah'ın dinini yaymak için nice eziyetler çekmiş, bu uğurda canından bile olmuştur. Örneğin Hz. Zekeriya sığındığı ağaç ile birlikte kesilerek vahşi bir şekilde öldürülmüştür. Oğlu Hz. Yahya'da benzer bir şekilde İsrailoğulları tarafından şehit edilmiştir. Hz. Peygamberimiz de dahil olmak üzere daha birçok peygamberimiz, öldürülmemiş olsalar da, bir insanın kaldırabileceği yükün hudutlarını zorlayacak derecede eziyet çekmişlerdir. Hz. Muhammed, yedi evladının altısının ölümünü görmüş, küçük yaşlarda kaybettiği çocuklarını kendi elleriyle gömmüştür. Peygamberler tebliğ süreleri boyunca, fiziksel ve duygusal anlamda büyük yükler üstlenmiştir. Nitekim kadınlar bu anlamda erkeklere oranla daha kırılgandır. Allahü teâlâ'nın, kadınları böyle ağır bir yükten sakındığı için onlara peygamberlik vasfı vermemiş olması kuvvetle muhtemeldir.

Fakat şu ayrım iyi yapılmalıdır ki, kadın peygamberin olmayışı, onların fikirlerinin bir temsili olmadığı anlamına gelmez. Hz. Meryem, Hz. Asiye, Hz. Hacer gibi peygamberlerin tebliğine büyük katkılarda bulunmuş olan kadınlar, sadece bu anlamdaki vazifeleriyle değil, onurlu ve vicdani yaşamlarıyla birer örnek teşkil etmektedirler. Ayrıca bazı uydurma hadisler üzerinden cinsiyet ayrımcılığı yapıldığına dair oluşabilecek düşüncelere en iyi cevap şu ayeti kerime ile net bir şekilde verilebilir.
Ey insanlar! Doğrusu Biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O’na karşı gelmekten en çok sakınanızdır. Allah bilendir, haberdardır.(Hucurat - 13)
Bu ayeti kerimeden de anlaşılacağı üzere, Allah katında üstünlük cinsiyet farkı değil, takva farkındadır.

Tags: , , , ,

0 Responses to “Kadın Peygamber var mıdır? Yoksa, neden yoktur?”

Yorum Gönder

Template information

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 İslam Hakikattir. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks